Ce inseamna sa-mi dresez cainele? Conform definitiei dresajul reprezinta instruirea, obisnuirea cainelui sa execute la comanda anumite miscari, sa indeplineasca anumite munci. Regulile de baza ale dresajului sunt repetitivitatea, continuitatea, ritmicitatea si progresivitatea. Cu alte cuvinte invat cainele comenzi precum “sezi”, “culcat”, “pas”, “asteapta”, “rostogol” … pot sa-l invat orice miscare care presupune o actiune clara, o actiune repetitiva. Dar doar asta doriti de la cainele dumneavoastra? Sa fie dresat?
Ce inseamna sa-mi educ cainele? Conform definitiei educatia este o activitate cu obiectivul de a pregati oamenii (in cazul nostru cainii) ca element activ al vietii sociale. Cu alte cuvinte educ cainele sa se comporte in toate situatiile si in toate contextele in care eu imi desfasor viata. Pe langa comenzi precum “sezi” si “culcat” care au rolul lor, il invat sa interactioneze corect cu alti oameni (inclusiv cu copii), cu alte animale, il invat sa mearga cu mine pe strada, in tramvai, in metrou, cu trenul, il invat sa nu strice si sa nu distruga lucruri in casa, il invat ca exista situatii in care este nevoie sa stea singur acasa, il invat cum sa se comporte in cazul in care intram intr-un restaurant.
Care dintre cele doua este de dorit? Sa aveti un caine dresat sau un caine educat?
Educatia unui caine incepe din prima zi de viata – acesta este motivul pentru care este de dorit sa stea langa parinti pana la implinirea varstei de doua luni macar. Mama ii va pregati si le va da un set de lectii fundamentale pentru viitoarea lor viata (ii va corecta in momentele in care comporamentul lor nu este adecvat, le va oferi iubire si caldura cand este cazul, ii va invata sa socializeze, se va juca cu ei si prin joaca ii va invata un set de aptitudini esentiale in lumea canina).
In ceea ce ne priveste pe noi educatia incepe din ziua in care l-ati adus acasa. Este necesar sa-i faceti loc cainelui in viata dumneavoastra, sa-l tratati ca pe un membru al familiei, dar nu trebuie ca viata dumneavoastra sa se invarta in jurul lui. Din prima zi in care a intrat in casa trebuie sa aveti foarte clar stabilit ce comportamente sunteti dispusi sa acceptati si ce nu; unde are voie sa intre si unde nu are voie sa intre sau unde poate merge doar insotit (de exemplu daca aveti pisici nu este indicat sa aiba acces la bolurile lor de mancare – ar fi indicat sa le creati pisicilor un spatiu ferit unde sa manance fara a fi supravegheate sau deranjate de caine; deci acolo nu va avea voie sa intre si ii veti arata asta clar inca din prima zi; pe balcon il puteti lasa doar supravegheat – in cazul in care exista pericolul sa cada – deci ii veti face cunoscut si acest lucru).
Referitor la ce comportamente acceptati – pui fiind veti avea tendinta sa considerati ca tot ce face este foarte dragalas, dar trebuie sa va ganditi in perspectiva – adica acelasi comportament il veti mai gasi la fel de dragalas in momentul in care va creste? Daca raspunsul este “NU” trebuie sa remediati de la inceput, sa-i facem cunoscut ca nu acceptati acel lucru.
In cazul in care vor fi zile in care trebuie sa ramana singur este de preferat sa il invatati acest lucru inca din primele zile, nu va luati concediu o saptamana sa stati cu el si apoi sa-l parasiti brusc pentru ca nu va intelege nimic, va fi dezorientat. Viata trebuie sa continue exact asa cum va fi pentru urmatorii 10 – 13 ani (in medie).
Inca din prima zi este bine sa-i creati un loc de refugiu – locul lui in care sa doarma, sa se izoleze de zgomotele casei si de agitatie – poate fi o camera sau o cusca. Acela va fi locul in care se va simti in siguranta si va dormi cat lipsiti de acasa.
Imediat ce va fi posibil (adica in jurul varstei de 3 luni dupa ce au fost facute toate vaccinurile si deparazitarile) il veti scoate afara. Veti incepe cu plimbari mai scurte, dar veti avea grija sa-l familiarizati foarte bine cu mediul dumneavoastra de viata, sa-l socializati cu oameni, copii, alti caini, alte animale, sa-l plimbati cu mijloace de transport in comun, sa-l obisnuiti cu aglomeratie, agitatie, zgomote variate, obiecte in miscare, etc.
Pentru explicatii exhaustive privind fiecare etapa din viata puiului este de preferat sa luati legatura cu o persoana specializata in dresaj si educatie canina.